Mam skode 1.6 z gazem i mam następujący problem jak odpalam samochód na samej benzynie to po jakimś czasie samochód gaśnie powód.
Problem ze skrzynią
Zwiń
X
-
Problem ze skrzynią
Witam,
Mój problem dotyczy skrzyni biegów. Przy gwałtownym ruszeniu słychać terkotanie. Podczas kontroli na hamowni lewe koło pokazuje duży opór. Przy podniesieniu koła nie ma oporu.
Na co dzień przy normalnej jeździe nie ma problemu. Auto nie ściąga podczas jazdy i hamowania. Znajomy mechanik stwierdził, że to prawdopodobnie uszkodzony mechanizm różnicowy.
Nie wiem czy powinienem wymienić skrzynię czy może jeździć póki się nie rozwali na maxa ?
Przejechałem już z tymi objawami 10 tyś. km.
Może ktoś z Was podpowie co to może być za przyczyna i co z tym fantem zrobić ?zaiste ze wszystkich nauk enologia jest najszlachetniejsza
"Bo widzisz... w piciu nie trunek jest najważniejszy, a towarzystwo" - Stach Japycz "Rancho"
-
-
Najprawdopodobniej wszystko jest ok tylko pewnie masz EDS (elektroniczna blokada mechanizmu różnicowego). A przy ruszaniu jest pewnie takie terkotanie jak w momencie gdy włącza się ABS.
Wpisz w wyszukiwarkę EDS a na pewno sporo o tym znajdziesz.
Pozdrawiam.Rozum każdy ma, ale nie każdy go używa.
Komentarz
-
-
Wiem ale nie mam EDS. Wczoraj robiłem testy. Terkotanie słychać przy gwałtowniejszym ruszeniu na skręconych kołach kiedy stracą przyczepność.
Znalezłem niedrogą skrzynię za 550 pln i nie wiem czy brać i wymieniać czy jeździć.zaiste ze wszystkich nauk enologia jest najszlachetniejsza
"Bo widzisz... w piciu nie trunek jest najważniejszy, a towarzystwo" - Stach Japycz "Rancho"
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ediadaTerkotanie słychać przy gwałtowniejszym ruszeniu na skręconych kołach kiedy stracą przyczepność.O2FL RS | S2 | F2
Komentarz
-
-
Dla precyzji moje auto to wersja SLX z Niemiec (ABS tak, ASR brak, grudzień 99).
Przeszukałem forum i znalazłem informacje, że EDS może być w aucie ale bez widocznej informacji tzn. kontrolki lub przycisku wył/wł.
Jak mam sprawdzić na 100% czy mam EDS ? Na forum doczytałem się sposobów na zasadzie domysłów.
[ Dodano: Czw 14 Sie, 08 17:29 ]
I wszystko jasne.
Auto posiada układ EDS. Zadzwoniłem do serwisu do Radomia. Panowie nie potrafili tego sprawdzić. Stwierdzili, że jest to możliwe dopiero w autach po 2000 roku. Zasugerowali Poznań. Zadzwniłem do dealera Skody sunny.pl, podałem numer VIN. Pan oddzwonił i potwierdził, że auto posiada układ EDS.
Skrzynia pozostaje w aucie
Pozdrawiamzaiste ze wszystkich nauk enologia jest najszlachetniejsza
Komentarz
-
Komentarz